Valois
A U R A L esittelee albumillaan häpeilemättömän lauluntekijän
20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä indieartisti uuden äärellä
Pianisti ja laulaja-lauluntekijä AURAL julkaisi debyytin Valois. AURAL-artistinimen takana on kahdettakymmenettä taiteilijajuhlavuottaan viettävä lauluntekijätohtori Laura Sippola. Valois rikkoo kuuden vuoden levytystauon. Nimi on nyt AURAL, soundi on uusi ja kappaleiden teko- ja tuotantotavat muuttuneet. Levy on tehty yhdessä tuottaja Matias Kiiverin kanssa.
Valois-albumi on sukellus tummaan veteen. Sen yleisilme on suora, syväluotaava ja kokemusperäinen. Valois on tutkielma isoista teemoista. AURAL havahduttaa lauluissaan pohtimaan olemassaolon kysymyksiä ja läsnäolevan hetken voimaa tuntuvin kertosäkein ja melodioin, jotka kaikuvat mielessä pitkään. A&R johtaja Timo Kuoppamäen sanoin "AURAL on häkellyttävän aito, henkilökohtainen ja suodattamaton. Harvoin kuulee näin rehellistä, uskottavaa ja jollakin tapaa hullua musiikkia."
Levyn maisema on betoninen, tummanpuhuva ja rikkinäinen. Laulujen takana välkehtii hento valo. Valon teema kantaakin läpi albumin hauraiden kappaleiden, jotka AURAL laulaa kuten sydämestään vain voi laulaa.
Haluisin tehdä laulun, jolla maailma korjataan
joka ilmakehän vuoraa, joka puut saa kasvamaan
AURAL teki levyä kolme vuotta. Sinä aikana hänen lapsensa sairastui vakavasti ja joutui pyörätuoliin. Hän erosi lapsen isästä. Tätä ennen hän oli läpikäynyt pitkän masennusjakson kuoriessaan yltään kerroksia. Takana oli korona, edessä inflaatio. Kun tämän päälle syttyi vielä sota luhistui ympäriltä kaikki turva. AURAL toteaa:
– On alati hämmästyttävää minkälaisia musiikillisia muotoja raskaatkin kokemukset ottavat. Kappale 'Syyskuu' soi minulle iloa, ei sitä pohjatonta turvattomuutta, josta käsin sen tein. 'Kuin kotiin' tai 'Mä sua rakastan' syntyivät hetkinä, jolloin en tuntenut rakkautta. Tein myös useita lauluja tajunnanvirta-tekniikalla, kun samaan aikaan opetin laulunkirjoituksen kurssilaisilleni, että tajunnanvirran käytössä olkaa varovaisia.
Albumijulkaisun yhteyteen valittu kärkikappale ja nimikkoraita Valois maksimoi levyn taikuutta ja sytyttää soihdun.
– Että tämä maailma, joka vaikuttaa mustalta, ymmärtäisi, että se on täynnä valoa. Meidän tulee vain vetää verhot sen edestä.
Kappale sekoittaa tarinoita milloin kuvitteellisen Deprepoliksen raunioilta, milloin Hämeenlinnan järveltä, milloin arkisesta nykyhetkestä. Harry Potter -loitsu houkuttelee esiin sitä valoa, joka Tuuli-kappaleenkin sanoin meissä kaikissa loistaa: Oo se valo, joka oot. AURAL kertoo nimikkokappaleesta seuraavaa:
– Olin kokeillut kirjoittaa tajunnanvirtaa jo 'Armomurhan' ja 'Alepan' kohdalla ja löytänyt hyvän mojon siihen. Minulla oli sovittu puhelinpalaveri tunnin päähän. Näppäilin kitaralla sointuja ja kirjoitin biisin tosi nopeasti. Ajattelin, että kun Deprepolis vahvistuu kaikesta elämää ja luontoa tuhoavasta, tarvitaan loitsuja tuomaan maailmaan valoa.
Valois on eräänlainen välitilinpäätösalbumi ja uuden alku. Jotakin tapahtui Laura Sippolan ja AURALin välissä, kun lähes kaikki kappaleet lähtivät yllättäen mollissa. Viimeistään Laulu mustarastaan -singlen myötä löytyi hypnoottinen nordic noir -soundi, joka kantaa läpi levyn.
– Valois on lopulta hyvin apokalyptinen albumi. Koen suunnatonta surua, että ihmiskunnan luovuus kukkii mitä monimuotoisimmin niissä keinoissa, joilla ihminen pakottaa eläimet esineiksi. Riistämällä satoja miljardeja elämiä vuosittain riistämme samalla omaa sieluamme, AURAL toteaa.
Miksi AURAL?
Uusi artistiminä toi uusia tapoja luoda musiikkia. Nimi muuttui kuitenkin vähän yllättäen.
– Minulle on tyypillistä toimia intuitiolla ja löytää merkityksiä vasta jälkikäteen. Valo on ollut minulle aina tärkeää. AURAL on nimi, jossa näen valoa. Kun kirjoitin kappaleen 'Tuuli' ymmärsin, että olin luonut jotakin, joka ei istunut aikaisempaan tuotantooni. AURAL viittaa myös kuulemiseen. Kuulo on ihmisen aisteista viimeinen, joka sammuu, kun ihminen kuolee. Siinä on jotakin hirvittävän kaunista.
Tuuli oli vyörynyt paperille kuin vuoropuhelu maailmankaikkeuden kanssa. Matias Kiiverin kanssa löytyi studiotyöskentelyn tapa, joka sopi hetkeen. Uuden nimen ja kappaleiden myötä soundi kasvoi isommaksi ja orkestraalisemmaksi annoksella Twin Peaksia, nordic noiria ja 70-luvun henkeä. Albumi on soitettu ja äänitetty kahdestaan Kiiverin kanssa – ainoat vierailevat muusikot ovat Petri Kuusela slide-kitarassa (Valois) sekä Voice of Finlandistakin tuttu laulutaiteilija ja artisti Markus Perttula (Kuin kotiin).
– Olen pyrkinyt luomaan musiikkia, joka tavoittaisi nimeämättömiä tunteita. Näen tämän erona Laura Sippolan musiikkiin, joka on tarinallisempaa ja käsitteellisempää. Vaikka olen aina pyrkinyt kirjoittamaan musiikkia, joka antaisi äänen tiedostamattomalle, on AURAL lähtenyt selkeämmin ajatuksesta, että taide tavoittaa sitä, mihin sanat eivät yllä. Olen keskittynyt kulloisenkin laulun energiaan ja kirjoittanut rohkeammin ja suoremmin.
Nimikkoraidan lisäksi levyltä nousee kappale Mä sua rakastan. Sen tarkoitus on muistuttaa kuinka tärkeää olisi ilmaista tärkeät sanat ajoissa. Läheiset eivät ole ajatuksenlukijoita. Levytuotannon edetessä nousi aina uudestaan sellaiset esikuvat kuin Radiohead ja Blake Mills, mikä kuuluu myös tämän kappaleen tuotannossa. Studiossa pianonkoskettimia teipattiin ja mikrofonit upotettiin vesilasiin. Taikuuden maksimoinniksi ja valon esiin loihtimiseksi, tietenkin.
#AURAL #syvältä #syvälle
AURAL Laura Sippola BIO
• Omaehtoisen laulaja-lauluntekijän debyytti Sahara v. 2004
• Seitsemän sooloalbumia
• Musiikin tohtori v. 2017
• Opettaa laulunkirjoitusta Taideyliopistossa ja Kriittisessä Korkeakoulussa
• Musiikkia myös mm. Club for Fivelle ja Rajattomalle
• Tuki-yhtyeen (Peter Engberg, Tuure Koski, Kepa Kettunen) luotsina vuodesta 2006
• Keikkataltiointi Yle Areenassa
Valois-albumi suoratoistopalveluissa
• Spotify
• Tidal
• Apple Music
• Deezer
Syvältä.
Syvälle.